fallback

Екип на ОССЕ е на мястото на катастрофата, Холандия праща експерти

18.07.2014 | 18:18

Представители на ОССЕ пристигна на мястото на катастрофата на MH17 в Донецка област, съобщи РИА Новости. Екипът от 20 души е разговарял със спасителите и е започнал оглед на мястото на инцидента.

Холандски екип тръгва за Киев, където ще се включи в разследването, съобщи правосъдният министър в Хага Иво Опстелсен в изявление, чийто текст е публикуван на правителствената страница в интернет.

Холандия е в шок от загубата на 173 свои граждани в самолетната катастрофа. Властите смятат че е "много вероятно" малайзийският самолет да е бил свален.

"На базата на информация от службите за сигурност е много вероятно MH17 да е бил свален", каза министър Опстелсен на пресконференция в Хага.

"Разследването ще разследва причините, пътниците и маршрута", добави той.

Това е най-трагичната самолетна катастрофа в историята на Холандия след 1977, когато два Boieng 777 са разбиха на Канарските острови, при което загинаха 238 граждани на страната.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, украинският президент Петро Порошенко, холандският премиер Марк Рюте и полският премиер Доналд Туск се обявиха за примирие в Украйна. Прессслужбата на Кремъл съобщава, че руският президент и премиерът на Малайзия са подчертали значение на прекратяването на военните действия за разследването.

САЩ разшири зоната, забранена за полети над Украйна.

 

fallback
Още от Свят
fallback