Байдън не може да спре Пелоси да посети Тайван. Лавров към Китай: Не се страхувайте

Напрежението по оста Вашингтон - Пекин ескалира

29.07.2022 | 19:14 Редактор: Искра Ангелова

Напрежението по оста Вашингтон - Пекин ескалира след новината за планирано посещение на третия по ранг американски политик в Тайван. В телефонен разговор Си Дзинпин призова Джо Байдън да се придържа към политиката на единен Китай, защото в противен случай "който си играе с огъня - ще изгори".

По време на телефонен разговор, продължил повече от два часа, лидерите на Съединените щати и Китай си отправиха взаимни заплахи. Дипломатическите страсти се нажежиха след слуховете за планирано посещение на председателя на Камарата Нанси Пелоси в Тайван.

На китайското предупреждение за "решителни контрамерки" при евентуалното посещение Байдън отговорил, че не би могъл да спре Пелоси, дори и да иска.

"Не зависи от него да решава къде председателят на Конгреса ще ходи или няма да ходи", заяви заместник-прессекретарят на президента Джо Байдън - Карин Жан-Пиер.

Китай обаче е категоричен - ще предприеме "строги и решителни действия" срещу Съединените щати, ако пътуването се осъществи.

"Ако Съединените щати продължат да настъпват, американската страна ще понесе всички произтичащи последствия", категоричен бе говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан.

Сергей Лавров се срещна с китайския външен министър Ван И в Ташкент. "Не се страхувайте. Вие сте сред приятели", каза Лавров.

"Нашата позиция за съществуването на само един Китай остава непроменена. Нямаме проблем да отстояваме принципа на китайския суверенитет", подчерта Лавров.

Самоуправляващият се 23-милионен Тайван живее под постоянна заплаха от нахлуване от страна на авторитарен Китай, който гледа на острова като на своя собствена територия.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК