Русия нанесе смъртоносни удари в цяла Украйна, залогът за Херсон е много голям

Удари имаше и над Киев

29.07.2022 | 13:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

Русия нанесе смъртоносни удари в цяла Украйна и дори Киев, докато украинската армия започва решителна битка да си върне окупираната Херсонска област. Петима души бяха убити и 26 ранени, след като руски ракети удариха централния град Кропивницки. Трима души загинаха в източния град Бахмут. Удари имаше и над Киев - 15 души бяха ранени във военна база. Ударени бяха и още Николаев, Славянск, Мариупол. 

Битката за Херсон става яростна. Ако Русия надделее, способностите на Украйна да оцелее ще намалеят драстично, смятат военни експерти. Изглежда и че контраофанзивата дава резултат към момента - ключовият Антоновски мост е разрушен, което значи, че Русия вече няма как да изпрати сили и въоръжение през него към Херсон.

Появиха се кадри как руснаците се опитват да направят в близост понтонен мост. Според украинската армия обаче, сега Москва преразпределя силите си от Източна Украйна, за да брани превзетия район на Херсон, който падна в първите седмици на войната.

Контролът над града е важен за Русия, тъй като осигурява сухопътен коридор към Крим, но е важен и за развоя на войната. Залогът за Украйна е голям - ако успее, ще може да изтласка руските части отвъд Днепър и поне временно да спре напредването им към вътрешността на страната. Времето обаче не е на страната на Киев - Москва планира референдум за присъединяване към Федерацията в Херсон и в разположения наблизо град Запорожие.

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за правен отговор на международно ниво спрямо Русия.

"Можете да изберете който и да било ден в Украйна - например днешния или всеки ден след 24 февруари, за да установите, че никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия. Това има нужда от правен отговор на глобално ниво", заяви Зеленски.

Той също така благодари на Американския сенат за това, че отправи призив Русия да бъде обявена за държава, която подкрепя тероризма.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
РУСОФИЛ
преди 1 година
РУСИЯ ЩЕ ЗАВЗЕМЕ ЛВОВ КОГАТО КИТАЙ СТИГНЕ ДО УРАЛ. НАПРЕД КИТАЙЦИ ! САМО СРЕЩУ ВАС *** НЯМА ДА УПОТРЕБИ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ С КОЕТО ПЛАШИ ВСИЧКИ И НАЙ- ВЕЧЕ МАЛКА БЪЛГАРИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 3
Сергей Илиев
преди 1 година
Статията не отговаря на истината. Написана е тенденциозно с пропагандистка цел. Според мен се явява част от т.нар. информационна война, в която и двете страни лъжат, казват полуистини и интерпретират истини в своя полза, според както им е изгодно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 4
Величко
преди 1 година
Както и друг път съм писал , след като падне Лвов , и цяла Украйна стане част от Русия , войната ще свърши ! Чудя се само , дали след това няма да литне и Литва ? ! Сигнализирай за неуместен коментар