САЩ не потвърждава наличието на свои граждани на борда

18.07.2014 | 09:31
САЩ не потвърждава наличието на свои граждани на борда

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредна среща заради сваления малайзийски самолет.

Европейската организация по сигурността на въздушната навигация „Евроконтрол" затвори въздушното пространство на Украйна за пътнически самолети.

Целта на украинската ракета, ударила малайзийския Боинг всъщност е била самолета на руския президент Владимир Путин, твърди пред „Интерфакс” източник на изданието от Руската авиация.

Според него самолета на Путин и този на Малайзия са пресекли траекториите си край Варшава. „Самолетът на руския президент е преминал оттам в 16.21 часа, малайзийския – в 15.44 московско време”, коментира още източникът на „Интерфакс”.

Той разкрива, че контурите на двата самолета били почти идентични, както и оцветяването им, което отдалече можело да се обърка.

„Това не е инцидент, взривили са го във въздуха“, заяви късно тази нощ американския вицепрезидент Джо Байдън.

Много от пътниците са летели за конференция за СПИН. Събитието е трябвало да се проведе в Мелбърн. Повечето от жертвите са холандсдки граждани.

Украйна обвини руски офицери за свалянето на малайзийския самолет.

Руският президент Владимир Путин излезе с коментар, че Украйна носи отговорност за сваления самолет.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха готовност за тридневно примире, за да улеснят разследването на катастрофата.

Отново според Интерфакс те са открили на мястото на падналия Боинг 777 бордовите самозаписващи устройства и са готови да предадат черните кутии на Москва.

Разбилият се в Украйна самолет е извършил първия си полет точно преди 17 години на същата дата 17 юли 1997 г. Отломките са разпръснати в диаметър 15 км. Според експерти на CNN резервоарите на самолета са се взривили, като са се ударили в земята.

 

Американският президент замина за Делауер на кампания за набиране на средства за финансиране на демократите в Ню Йорк въпреки инцидента, при който загинаха 290 души. Украински официален представител каза, че на борда е имало 23 американски граждани, но САЩ не са потвърдили.

Преди да напусне Белия Дом Обама говори по телефона с руския президент Владимир Путин. По време на разговора Путин е информирал Обама за катастрофиралия самолет.

„Мога да потвърдя, че президентът Путин отбеляза първоначалните съобщения за сваления пътнически самолет близо до украинско-руската граница“, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Ройтерс.

Чуйте част от изявлението на президента на САЩ Барак Обама - във видеото.