Самолетоносач на САЩ навлезе в Южнокитайско море заедно с ударна група

Започнал е провеждането на операции по морска сигурност 

28.07.2022 | 20:54 Редактор: Тодор Петров
Самолетоносач на САЩ навлезе в Южнокитайско море заедно с ударна група

Американски самолетоносач заедно с ударна група навлезе в Южнокитайско море като част от планирана операция на фона на нарастващото напрежение с Китай заради потенциалното посещение в Тайван на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

USS Ronald Reagan, който е оборудван с ядрен двигател от клас "Нимиц", е навлязъл в спорните води след петдневен престой на пристанище до Сингапур, напускайки военноморската база Чанги във вторник, съобщи 7-ия флот на САЩ в отговор на запитване от Bloomberg. 

Новината за това пътуването идва след забележки от страна на говорителя на китайското външно министерство Джао Лиджиан, че Пекин се подготвя сериозно за възможността Пелоси да посети Тайван, който Китай счита за част от своята територия.

Въпреки че 7-ми флот отказа да каже накъде се е насочил корабът, той явно вече е започнал провеждането на операции по морска сигурност в Южнокитайско море преди пристигането си, след като през май е заминал за годишния си пролетен патрул от Йокосука, Япония, където е базиран.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК