За пръв път Италия може да има жена премиер, Джорджия Мелони е фаворит

Партията ѝ се радва на над 20% подкрепа, въпреки че събра едва 4% на изборите преди 4 години

28.07.2022 | 19:05 Редактор: Теодора Патронова

Италия е напът да има за първи път жена премиер, при това от партия с крайнодесни корени. Джорджия Мелони води в социологическите проучвания.

Правителството на Марио Драги се срина миналата седмица, отваряйки пътя за предсрочни избори на 25 септември. Проучванията сочат, че десният алианс, който включва "Лига" на Матео Салвини, "Форца Италия" на Силвио Берлускони и "Италиански братя" на Мелони, е в добра позиция да спечели вота. 

"Възможно е ясно мнозинство след вота, тъй като ръководената от Джорджия Мелони коалиция води в проучванията", коментира политическият анализатор Лоренцо Кастелани.

Партията на Мелони се радва на над 20% подкрепа, въпреки че събра едва 4% на изборите преди 4 години. Възходът на "Италиански братя" е част от по-широка тенденция на размиване на традиционните дясноцентристки партии с бунтовническата крайна десница. В основата му е самата Мелони, която умело съчетава страховете от цивилизационен упадък с народни анекдоти за отношенията си със семейството, Бога и самата Италия.

"Това не е столицата на Италия, а столицата на Европа и на християнството", изтъква Джорджия Мелони.

Родената в Рим крайнодясна лидерка, която е политически активна още от тийнейджърска възраст, е била министър на младежта в правителството на Берлускони от 2008 до 2011 г. След партийно разцепление обаче, през 2012 г. тя създава "Италиански братя" с посланието, че националното спасение може да бъде намерено единствено в изгонването на мигрантите и защитата на традиционното християнско семейство.

"Да" на традиционното семейство, "не" на ЛГБТ лобито! "Да" на сексуалната идентичност, "не" на розовата идеология! "Не" на ислямистко насилие! "Не" на имиграцията! "Не" на международните големи финанси!", подчертава Джорджия Мелони.

Победа на десния алианс не дава гаранции за стабилност предвид политическото съперничество между Мелони и Салвини, предупреждават обаче анализаторите.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК