Ден на траур в Москва

Броят на загиналите при катастрофата в метрото достигна 22-ма души

16.07.2014 | 10:26 Редактор: Ирина Георгиева
Ден на траур в Москва

Сряда, 16 юли е ден на траур в руската столица Москва в памет на загиналите при катастрофата в метрото. Броят на загиналите достигна 22-ма души.

Работата в тунелите на синята линия на руското метро не спря и през нощта. Служителите от Министерството на извънредните ситуации се опитваха да освободят движението в метрополитена, който се използва от милиони хора всеки ден. Работата обаче се оказа сериозно затруднена, защото аварията стана в най-дълбокия участък - на 84 метра под земята.

Три са версиите, по които работят руските следователи - проблем в един от вагоните, проблем в стрелките на релсите или пропадане по трасето. Вариантът „човешка грешка” за момента не се разследва.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Руската Федерация Владимир Путин по повод трагичния инцидент в Московското метро, отнел живота на десетки хора. 

„В този труден за руския народ момент бих искал да изразя от името на българския народ и от мое име най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите“, са казва в писмото на българския държавен глава.

Президентът Плевнелиев изразява в писмото и пожеланията си за бързото  възстановяване на ранените при катастрофата.