fallback

Обама и Меркел си говориха за първи път след шпионския скандал

По телефона двамата лидери обсъдиха Украйна, Иран и американско-германското сътрудничество

16.07.2014 | 10:19 Автор: Ирина Георгиева

В навечерието на европейската среща на върха в Брюксел американския президент Барак Обама и германския канцлер Ангела Меркел разговаряха за първи път след шпионския скандал. По телефона двамата лидери обсъдиха Украйна, Иран и американско-германското сътрудничество.

Информацията за телефонния разговор не беше потвърдена от говорител на германското канцлерство. Обама и Меркел са се съгласили, че са нужни "незабавни стъпки за деескалация на обстановката в Украйна" и за пореден път за предупредили, че на Русия може да бъдат наложени нови санкции.

Държавният глава на САЩ е обещал на германския канцлер, че ще поддържа връзка с нея за начините за подобряване на американско-германското сътрудничество в областта на разузнаването.

Добрите работни отношения бяха поставени на изпитание заради разкритията, че САЩ може да са осъществявали широка шпионска програма в Германия. В отговор Берлин експулсира началника на американските разузнавачи в Германия - мярка, която се прилага изключително рядко между държави от НАТО. 

 

fallback
Още от Свят
fallback