fallback

Eвропейският съвет се събира на специално заседание тази вечер

Очаква се сред основните теми да бъдат ситуацията в Украйна и Близкия изток

16.07.2014 | 07:49 Автор: Ирина Георгиева

Eвропейският съвет се събира на специално заседание тази вечер. Очаква се сред основните теми да бъдат ситуацията в Украйна и Близкия изток. На срещата на върха лидерите ще вземат окончателно решение за налагането на нови санкции срещу Русия. Според анонимен дипломатически източник страните-членки подготвят нови мерки, включително замразяване на програмите в Русия на Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Заради кризата в Украйна досега Общността е наложила забрана за издаване на визи и замразяване на активите на 60 руски и украински лица. Вчера, 15 юли изтече информация, че девет държави от ЕС могат да блокират опитите за задълбочаване на санкциите срещу Русия. Франция, Германия, Люксембург, Австрия, България, Гърция, Кипър, Словения и Италия, която е председател на ЕС, не виждат достатъчно основание за въвеждане на търговско-икономически санкции срещу Русия и на срещата на високо равнище ще оспорят тази мярка. 

"Европа не трябва да бъде настройвана срещу Русия", коментира премиерът на Италия Матео Ренци.

"Днес е нужно не да се обявява студена война, а да има готовност за създаване на конкретни поводи за диалог”, допълни Ренци на среща на депутатите от Демократическата партия, на която той е лидер.

САЩ обаче са на друго мнение. Те настояват за нови санкциите срещу Русия.

„Москва рискува да предизвика налагането на нови санкции, ако не предприеме съществени мерки по намаляване на напрежението в Източна Украйна”, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест и добави, че Вашингтон продължава консултациите по този въпрос с европейските си съюзници.

„САЩ и ЕС както и преди се опитват да покажат на Москва, ще и се наложи да отговаря, ако не промени политиката си по отношение на съседните държави”, категоричен беше Ърнест.

 

fallback
Още от Свят
fallback