Европейските лидери определят наследника на Катрин Аштън

Новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер иска кандидатурите на всички 28 еврокомисари да бъдат издигнати преди лятната ваканция

16.07.2014 | 07:39 Редактор: Ирина Георгиева
Европейските лидери определят наследника на Катрин Аштън

Важен ден за Стария континент. Европейските лидери определят наследника на Катрин Аштън за поста външен министър на Общността. Новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер иска кандидатурите на всички 28 еврокомисари да бъдат издигнати преди лятната ваканция, за да може изслушванията по утвърждаването им в ЕП да започнат през септември.  

Редица страни в ЕС не искат външния министър на Италия Федерика Могерини на поста върховен представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността. Кампания срещу назначаването й водят Латвия, Литва, Естония и Полша. Те смятат, че Италия е недостатъчно твърда по отношение на Русия.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева може да се окаже най-консенсусният кандидат. Тя има подкрепата на Брюксел. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че първо ще се консултира с Юнкер и Ромпой, преди да посочи номинацията ни.

Лидерите на страните, които не представят кандидатите днес на 16 юли, няма да могат да участват в разпределението на топ местата в ЕС.

Отново днес на 16 юли ЕП ще гласува и становището си за въвеждането на еврото като официална валута в Литва от 1 януари 2015 година. Документът беше подготвен от евродепутата Вернер Ланген от EНП. Очаква се присъединяването на Литва към Еврозоната да бъде одобрено и от Съвета по общи въпроси на 23 юли.

„Това е добра новина за Литва, за балтийските държави и за стабилността на Европа. От 2006 г. насам бе извършена много работа за постигането на ниска инфлация, стабилен валутен курс, нисък бюджетен дефицит и приемливо съотношение между дълг БВП. Нека поздравим Литва за влизането ѝ в Еврозоната!“, заяви докладчикът Вернер Ланген (ЕНП, Германия).

На 4 юни ЕК обяви, че Литва е готова за присъединяване към Еврозоната. Тя трябва да отговаря на няколко критерия, заложени в Договора от Маастрихт от 1992 година, а именно – годишния темп на инфлация не трябва да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта средния темп на инфлация в най-добре представящите си три страни от ЕС, бюджетния дефицит не трябва да е по-висок от 3% от БВП. Правителственият дълг не трябва да надвишава 60% от БВП. Дългосрочните лихвени нива трябва да са с не повече от 2 процентни пункта по-високи от средните нива в най-добре представящите си три страни в ЕС по отношение на ценовата стабилност. Освен това страната трябва да е включена поне две години в в Европейския валутен механизъм, който ограничава колебанията на националната валута спрямо еврото.

Литва ще стане 19-тият член на Еврозоната след Латвия (2014 г.), Естония (2011 г.), Словакия (2009 г.), Кипър и Малта (2008 г.), Словения (2007 г.), Гърция (2001 г.) и Белгия, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Нидерландия, Австрия, Португалия, Франция и Финландия (1999 г.).