fallback

Украйна може изнася блокираното зърно през три пристанища

Руските кораби не трябва да бъдат допускани в украински води, гласи част от очакваното споразумение

21.07.2022 | 20:42 Автор: Петя Кръстева

Прекъснатите от инвазията на Москва доставки на зърно могат да бъдат възобновени през три украински пристанища на Черно море според условията на обсъжданото споразумение, заяви член на делегацията на Киев за преговорите с Москва.

Украйна и Русия проведоха преговори с посредничеството на Турция и ООН за деблокиране на износа на зърно и облекчаване на продоволствената криза, която доведе до покачване на цените на храните в световен мащаб.

"Износът ще се осъществява през три пристанища: Одеса, Пивденни и Черноморск. Но се надяваме, че в бъдеще ще можем да ги разширим", заяви пред украинският депутат Рустем Умеров, предаде БГНЕС.  Той допълни, че безопасността на доставките ще бъде наблюдавана от мониторингова група на ООН, базирана в Истанбул.

Умеров заяви също, че руските кораби не трябва да бъдат допускани в украински води като част от очакваното споразумение.

"Ние не им се доверяваме, дори и да подпишат споразумение с ООН. Това е страна агресор", каза той.

До 25 млн. тона пшеница и друго зърно са блокирани в украинските пристанища от руски военни кораби и мини, които Киев е поставил, за да предотврати евентуален десант.

Първите преки преговори между военните делегации на враждуващите страни от март месец, на които миналата седмица в Истанбул присъстваха представители на Турция и ООН, доведоха до първоначален проект за разрешаване на безизходицата.

Страните трябваше да се срещнат отново тази седмица за евентуално подписване на официално споразумение. И до днес обаче няма потвърдена информация за никакви разговори, а новите искания на Москва поставят под съмнение перспективите за скорошно сключване на споразумение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback