Италия като България: Запътила се е към избори през октомври

Премиерът Драги подаде оставка пред президента Матарела

21.07.2022 | 10:54 Редактор: Тодор Петров
Италия като България: Запътила се е към избори през октомври

Италия се е запътила към разпускането на двете парламентарни камари от президента Серджо Матарела и към предсрочни парламентарни избори, които вероятно ще са на 2 октомври. Това е сценарият, който се открои след вчерашния напрегнат и хаотичен ден в Сената, където премиерът Марио Драги се яви за да получи препотвърждаване на доверието в настоящото му правителство, белязано от разделения, посочва RAI News.

Днес Драги подаде оставка. В началото на  заседанието на Камарата на депутатите той каза да не се провежда, защото отива при президента на страната Серджо Матарела.

Премиерът подава оставка в резултат на вота на доверие в Сената. Марио Драги и правителството му ще продължат да вършат задълженията си само по текущи дела. 

Матарела ще има вече възможност да приложи три сценария – насрочване на предсрочни избори до 70 дни, ново правителство с премиер Драги или ново правителство с нов премиер. От тези три възможности първата е най-реалистична предвид отношенията между партиите сега, които правят трудно съставянето на ново правителство в рамките на този мандат на парламента.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК