fallback

Наказателни отряди в Донецк погребвали живи затворници, пускали им ток, за да си "признаят"

Полицията е идентифицирала 17 души, които са малтретирали военнопленници

18.07.2022 | 14:17 Автор: Елеонора Танева

Полицията е идентифицирала 17 души, които са малтретирали военнопленници в района на Донецк. Според следствието това са част от създадени през 2014 г. в ДНР "наказателни органи срещу украинци". По време на мъченията те криели лицата си и не се обръщали един към друг по име, за да не бъдат разпознати.

"За да ги принудят да признаят за шпионаж и други престъпления, затворниците са били погребвани живи, имитирали са екзекуцията им, заплашвали са ги, че ще изтезават или убият семействата им - включително и децата", информират от полицията, цитирани от "Украинска правда".

Разследващите се позовават на разкази на оцелели след издевателствата.

"Бях вързан за метален стълб, на пръстите на ръцете и краката ми поставиха електрически проводници, през които периодично, в продължение на няколко часа, пускаха ток. Поливаха ме с вода, удряха ме с гумени палки по краката, с приклади и ритници, простреляха ме в крака. След което ме отведоха в свинарник, където ме оставиха без обувки през нощта. В резултат на това получих измръзване на краката", разказва една от жертвите.

Според следствието в редиците на наказателните отряди са влизали и украинци. Всички разпознати са обвинени в държавна измяна, участие в терористични дейности и малтретиране на цивилно население и военнопленници. Грозят ги до 15 години затвор.

Снимка: Youtube

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback