fallback

Сърбия за разбилия се самолет в Гърция: Не изнасяме оръжие за Украйна

Военни екипи обработват терена и взривяват останалите боеприпаси

18.07.2022 | 13:43 Автор: Ирена Бакърджиева

Продължава разследването на причините за катастрофата на украинския товарен самолет до Кавала, Северна Гърция, през уикенда. Няма измерена радиация в района. Най-вероятната причина е възникнал пожар на борда. 

Черната кутия на разбилия се самолет край Кавала е намерена. 24 часа след катастрофата властите позволиха на живеещите в района на инцидента да излизат на открито и без маски.

"Приближих се много близо до мястото на инцидента. Трябваше да ме сменят екипите на пожарната и полицията. Всичко стана много бързо. Заради разпръснатите вещества всичко там стана ледено", коментира един от очевидците на инцидента.

Товарният самолет Ан-12 се разби в събота с над 11,5 тона военен товар. Той е превозвал мини за Бангладеш по маршрута Ниш-Дака, съобщиха сръбските власти. Но те твърдят, че оръжия от Сърбия за Украйна не се изнасят.

"Продукцията на сръбските отбранителни предприятия не се доставя в Украйна от 2016 г. Ние изнасяме оръжие. За миналата година са издадени разрешения за износ на оръжие за над 1 милиард долара, а реализираните разрешения за миналата година са за сума от около 500 милиона долара", заяви министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович.

При падането на самолета осемте членове на екипажа са загинали, като сред тях не е имало сръбски граждани. Всички на борда на самолета са били украинци.

Атина изиска от Сърбия повече информация за товарите, които се транспортират над гръцка територия. Най-голямото притеснение беше намереният бял прах. Гръцките власти обаче отрекоха самолетът да е превозвал токсичен товар. Възможно е прахът да е от гипс, фосфор или източникът му да е от съставни части на миномет.

Министерството на отбраната предаде последните думи на украинския пилот преди да експлодира самолетът. Той съобщава за горящ двигател и много технически проблеми.

Военни екипи обработват терена и взривяват останалите боеприпаси, което ще продължи дни. Вземат се проби отново от почвата. Досега взетите проби показват, че при експлозията не е имало горене на вредни вещества и не се налага евакуация на населението в близост.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback