Египет предложи план за прекратяване на огъня между Израел и бойците на Хамас

На 15 юли посещение в Близкия изток започва германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер

15.07.2014 | 07:57 Редактор: Ирина Георгиева
Египет предложи план за прекратяване на огъня между Израел и бойците на Хамас

Египет предложи план за прекратяване на огъня между Израел и бойците на Хамас в Ивицата Газа. Инициативата предвижда край на престрелките още днес на 15 юли и започване на серия преговори, които да се проведат в египетската столица Кайро. Израел обяви, че ще разгледа предложението, докато от Хамас коментираха, че край на огъня може да дойде само след пълно споразумение.

От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху заявиха, че Хамас е в много по-слаба позиция, след като въздушните удари през последната седмица са унищожили много от ракетите и складовете й с оръжия.  По данни на властите броят на изстреляните ракети към Израел вече надвишава 1000, което прави средно между 100 и 150 на ден.

Въпреки това обаче, от организацията смятат, че прекратяване на огъня без политическо споразумение преди това е неприемлива практика в условията на война. 

От своя страна Египет, напоследък получава много критики, че не изпълнява ефективно обичайната си роля на медиатор в конфликта между Израел и Хамас. 

Днес на 15 юли посещение в Близкия изток започва германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас.