САЩ се сдобиха с ново оръжие, базирано е на израелския "Железен купол"

MRIC е поразил няколко едновременно изстреляни цели, които са имитирали крилати ракети

18.07.2022 | 12:46 Редактор: Тодор Петров
САЩ се сдобиха с ново оръжие, базирано е на израелския

Американски прототип на система за противовъздушна отбрана, базиран на израелската система "Железен купол", е завършил серия от изпитания, симулиращи заплахи, пред които се очаква да се изправи американската морска пехота, съобщиха от Министерството на отбраната на Израел.

Системата - наречена "Способност за прехващане със среден обсег на действие" (MRIC) - съчетава пусковата установка на "Железен купол" и ракетите "Тамир" с радар и команден център на морската пехота.

По време на първото изпитание MRIC порази няколко едновременно изстреляни цели, които имитираха крилати ракети, от различни посоки и по различни траектории, заяви министерството, цитирано от БГНЕС.

"Този тест доказа, че прехващачът "Железен купол тамир" и свързаните с него наземни компоненти могат да бъдат интегрирани бързо и ефективно във всяка съответна отбранителна архитектура и да прехващат успешно различни въздушни заплахи в сложни и напреднали сценарии", заяви ръководителят на Организацията за противоракетна отбрана към Министерството на отбраната Моше Пател.

Дон Кели, програмен мениджър в Програмния изпълнителен офис на морската пехота - натоварен с разработването, доставката и поддръжката на оръжия - заяви, че демонстрацията "доказва, че вече разполагаме с подходящи способности".

Израел се интересува от продажбата на системата "Железен купол" в чужбина, но без да разкрива патентованите технологии, които я правят работеща, тъй като такава информация може да бъде използвана от враговете на страната, за да победят системата.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК