Западните Балкани стоят на пътя на ЕС "като автобус без колела"?

На това мнение е лидерът на сръбската опозиционна Народна партия Вук Йеремич

15.07.2022 | 13:25 Редактор: Ваня Кузманова
Западните Балкани стоят на пътя на ЕС

Председателят на сръбската опозиционна Народна партия Вук Йеремич заяви днес, че Западните Балкани стоят на пътя на ЕС "като автобус без колела" и това няма да се промени, докато не се променят политическите обстоятелства в самия ЕС, геополитическите обстоятелства и вътрешната ситуация в страните от региона, пише вестник "Данас".

"В този автобус има пет-шест пътници, които от време на време сменят местата си и сядат по-напред или по-назад, но автобусът стои, защото няма колела. Дали са направили абсолютно всичко, което се иска от тях, като Република Северна Македония, или не са направили нищо като Сърбия - няма съществена разлика в отношението на Европа към страните от Западните Балкани. Дали ще въведем или не санкции срещу Русия, няма да има ускоряване на европейския път за Сърбия, ще останем в този автобус без колела", каза Йеремич за телевизия Нова С.

Йеремич каза, че Сърбия няма да направи и стъпка към Европа, докато не се освободи от "криминализираната диктатура на президента Александър Вучич, защото такива не ги пускат в ЕС", информира БТА. 

Председателят на Народната партия, който е и бивш външен министър на Сърбия и председател на Общото събрание на ООН, каза, че не е чул достатъчно силен аргумент в полза на това да бъдат въведени санкции срещу Русия и че са известни негативните последици от такова решение, но не е ясно какво лошо би станало, ако Сърбия не ги въведе.

По думите му войната в Украйна "не е нито последната, нито най-голямата, на която ще бъдем свидетели в идния период".

Той нарече мъдро решението на Сърбия да запази военен неутралитет и посочи, че тъй като не е известно дали и кога ще пламне световна война, трябва да се направи всичко една държава да може сама да се издържа - и по отношение на сигурността, и икономически, и преди всичко за производството на храни.

Йеремич заяви, че Народната партия няма да отиде на консултациите при президента Вучич за формиране на новото правителство. Според него това не е в интерес на обществото, защото подпомага създаването на привидност, че има демокрация и всичко е нормално, а "нищо не е нормално".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК