fallback

Лявата партия на Миро Церар спечели изборите в Словения

14.07.2014 | 08:44 Автор: Ирина Георгиева

Новата лявоцентристка партия на Миро Церар печели предсрочни парламентарните избори в Словения. Това показват предварителните резултати. Според ексзит-половете, формацията на Церар, която бе създадена едва миналия месец, получава 34,6% от гласовете. Далеч назад с 20,7% на второ място остава десноцентристката Словенска демократическа партия на бившия премиер Янез Янша, който е в затвора за корупция.

Словения се сблъсква с нуждата от тежки мерки за икономии и нестабилност в банковата система, след като едва се размина със спасителна програма от Тройката кредитори. 

След победата си Миро Церар обеща да се придържа към плановете за редуциране на бюджетния дефицит на страната до 3% от БВП, при поставена цел от 4,2 на сто за тази година.  Той обаче обещава преразглеждане на някои от най-големите планове за приватизация, в това число Националният телекомуниакционен оператор и летището в Любляна. 

Приватизацията няма големи привърженици в обществото в страната, в която повече от половината от икономиката все още е в ръцете на държавата. Но финансовата криза извади наяве съмнителни връзки между бизнеса и контролираните от държавата банки, които изостриха проблемите с лошите кредити.

 

fallback
Още от Свят
fallback