fallback

НАТО и ЕС с опасения за контрабанда на оръжие от Украйна към Европа

От началото на военните действия западните държави обещаха повече от 10 милиарда долара военна подкрепа за Киев

13.07.2022 | 20:15 Автор: Теодора Патронова

Страните от НАТО и ЕС настояват за по-добро проследяване на оръжията, доставени на Украйна в отговор на опасенията, че престъпни групи ги изнасят контрабандно от страната към черния пазар на Европа, предава Financial Times.

Откакто Русия започна войната си срещу Украйна, западните държави обещаха повече от 10 милиарда долара военна подкрепа, от преносими ракетни установки и бронирани превозни средства до пушки и огромни количества боеприпаси.

"Всички тези оръжия кацат в Южна Полша, изпращат се до границата и след това просто се разпределят на различни превозни средства: камиони, микробуси, понякога частни коли", каза един от западните служители. "И от този момент нататък сме напълно неосведомени за тяхното местоположение и нямаме представа къде отиват, къде се използват или дори дали остават в страната."

Потенциалът американските оръжия, изпратени в Украйна, да попаднат в грешни ръце, е "едно от съображенията" предвид "предизвикателната ситуация" на място в страната, каза Бони Дениз Дженкинс, заместник-министър на САЩ по контрола на въоръженията и международната сигурност, във вторник.

Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна, каза: "Всяко движение на оръжие в Украйна или извън Украйна – когато такова движение е необходимо за ремонт – се следи много внимателно и се контролира както от Украйна, така и от нашите международни партньори."

"Трудно е да се избегне трафикът или контрабандата – не го постигнахме в бивша Югославия и вероятно няма да го избегнем и в Украйна", каза Яна Чернохова, чешкият министър на отбраната, пред репортери в Прага в петък. Тя каза, че вярва, че страните донори ще предприемат всички необходими стъпки за проследяване на оръжията, но предупреди, че няма да е възможно да се проследи всеки един елемент.

Европол заяви през април, че нейните разследвания показват, че трафикът на оръжия от Украйна за доставка към организирани престъпни групи в блока е започнал и е потенциална заплаха за сигурността на ЕС.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback