Столтенберг: НАТО се фокусира върху военната помощ за Украйна, а не върху членството ѝ

Това заяви генералният секретар на НАТО в Европейския парламент

13.07.2022 | 19:45 Редактор: Ваня Кузманова
Столтенберг: НАТО се фокусира върху военната помощ за Украйна, а не върху членството ѝ

В момента НАТО се фокусира върху предоставянето на военна помощ на Украйна, а не върху подготовката за присъединяването й към Алианса, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, говорейки на съвместно заседание на комисията по външни работи и подкомисията по отбрана на Европейския парламент.

Ако Украйна загуби войната, заплахата е за нас, ставаме още по-уязвими на руската агресия. След събитията в Буча, да не се реагира противоречи на моето разбиране какво е съседството и приятелството с Украйна. Да, това има цена, но да не се действа и да оставим тази жестокост да продължи и да я поощряваме, е по-скъпо, обобщи той.

Дори да не подкрепяте морално Украйна, поддръжката (за Киев) е в интерес на вашата сигурност. Това има цена, включително с последиците от наложените санкции. Иначе по-късно цената ще бъде по-голяма. Ние плащаме с пари, а украинците всеки ден заплащат с живота си. Да спрем да се оплакваме, призова Столтенберг пред евродепутатите, цитиран от БТА.

НАТО не е част от войната в Украйна, подкрепяме Киев, без да участваме пряко в боевете, отново поясни той. Никой не може да предвиди кога войната ще свърши, но колкото повече подкрепа осигуряваме на Киев, толкова повече расте вероятността тя да приключи при приемливи за украинската страна условия, допълни Столтенберг. Наше задължение е да помагаме за самоотбраната на украинците, добави генералният секретар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК