fallback

Хората в Шри Ланка не могат да си позволят основни храни и медикаменти

Рахима е принудена да остане вкъщи със сина си, защото училищата са затворени

13.07.2022 | 18:23 Автор: Ваня Кузманова

Президентът на Шри Ланка е избягал в Малдивите на фона на масовите протести заради икономическата криза там. Той е отпътувал с военен самолет и е бил придружен от съпругата си и двама телохранители. В страната има недостиг на горива, храни и други стоки от първа необходимост. 

Протестите избухнаха на 9 юли като реакция на икономическата криза в Шри Ланка. Рахима е принудена да остане вкъщи със сина си, защото училищата са затворени. Майка ѝ вече не може да си набави лекарствата за сърце, от които се нуждае.

"Не, няма лекарства. Раджапакса е единствената причина да страдаме от такъв вид проблеми", посочи Рахима Бегум.  

След протестите президентът на страната я напусна, като се смята, че той е избягал на Малдивите. За изпълняващ длъжността беше избран премиерът в оставка. По-рано днес той обяви извънредно положение и нареди на военните да възстановят реда в страната. 

"Не можем да нарушим нашата Конституция. Не можем да позволим на фашистите да превземат. Трябва да прекратим тази фашистка заплаха за демокрацията", заяви Ранил Уикремесингхе.

Лидерът на опозицията в Шри Ланка нарече назначаването на премиера "фарс" и "трагедия".

"Народен представител с едно място в парламента става министър-председател. Сега същият човек е назначен за изпълняващ длъжността президент. Това е демокрация в стил Раджапакса. Какъв фарс. Каква трагедия", каза лидерът на опозицията в Шри Ланка Саджит Премадаса.

В момента Шри Ланка преживява най-тежката икономическа криза откакто обявява своята независимост през 1948 година. От април месец страната вече не може да обслужва дълговете си, а 22-милионното население не може да си позволи дори основни храни и медикаменти заради растящата инфлация. Международният валутен фонд се надява на решение на кризата, за да може да отпусне пореден пакет помощи на страната. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Свят
fallback