fallback

Сепаратистите твърдят, че свалили два Су-25, Путин и Меркел осъждат напрежението

13.07.2014 | 21:03

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин призоваха за скорошно примирие в Украйна, съобщи говорителят на Путин.

Двамата лидери се срещнаха за кратко в неделя преди финала на Световното по футбол в Рио де Жанейро, Бразилия.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков е казал, че Меркел и лидерът на Кремъл са били единодушни, че ситуацията „показва тенденция към влошаване“, съобщава Ройтерс.

„И Путин, и Меркел настояха за необходимостта от спешно подновяване на работата на контактната група за Украйна, вероятно във формат видеоконференция. Общото мнение е, че за да се поднови работата на контактната група, трябва да бъде обявено примирие възможно най-скоро“, каза Песков.

В Контактната група за Украйна влиза Бившият украински президент Леонид Кучма, посланикът на Русия в Украйна и представители на ОССЕ.

В отделно изявление на офиса на Меркел се казва, че ефективният контрол на границата на Русия с Украйна и размяна на пленници са условията за примирие.

Русия заплаши Украйна с „необратими последици“ след като един човек загина от снаряд, изстрелян от украинска територия, инцидент, който Москва определя с като агресия, съобщава Ройтерс.

В околностите на Луганск се водят тежки боеве, съобщава информационната служба на Народното опълчение на Донбас. Украинските военни са отправили колона от 70 танка към Луганск, съобщава РИА Новости. В неделя са били нанесени пет въздушни удара по сепаратистите и бойната им техника, съобщава Министерството на отбраната на Украйна.

В неделя вечерта сепаратистите съобщиха, че са свалили два самолета Су-25.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой е разговарял с украинския президент Петро Порошенко и го е уверил, че украинският въпрос ще бъде повдигнат на срещата на лидерите на ЕС на 16 юли, съобщава сайтът на президента на Украйна.

„Държавният глава се обърна към президента на Ромпой с молба да се включи украинския въпрос в дневния ред на Европейския съвет на 16 юли. Херман Ван Ромпой увери, че това непременно ще стане“, съобщава сайтът на президента на Украйна.

Порошенко е съобщил и че настоява за освобождаването на украинските граждани, включително летеца Надежда Савченко и режисьора Олег Сенцов.

 

fallback
Още от Свят
fallback