fallback

Преговорите с Иран още не дават резултат

13.07.2014 | 16:38

Световните сили и Иран обявиха в неделя, че големите различия в преговорите по ядрената програма на Иран остават, съобщи АФП.

„Имаме много съществени различия“, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери при пристигане на преговорите във Виена на 13 юли. 14 г.

Различията заплашват да осуетят постигането на историческо споразумение до крайния срок, 20 юли, когато изтича шестмесечното временно споразумение с Иран.

Ако не бъде постигната договореност до следващата неделя, и двете страни може да решат да удължат пакта с още няколко седмици или месеци, за да продължат преговорите.

„По практически всички важни въпроси има различия и не успяваме да ги преодолеем“, призна един от топ преговарящите от иранска страна, Абас Арачи за телевизия Ал-Алам.

Засвидетелствайки високия залог, държавният секретар на САЩ Джон Кери и външните министри на Франция, Великобритания и Германия пристигнаха във Виена на срещата с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф.

Русия и Китай, останалите две страни от групата 5+1, включваща петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия, изпратиха обаче нископоставени представители.

Кери пристигна от Афганистан, където постигна споразумение за слагане край на изборната криза. Той е изправен пред разгарящия се шпионски скандал в Германия, която изгони резидента на ЦРУ в Берлин.

По повод преговорите с Иран, Кери заяви, че „има нужда да се уверим, че Иран няма да разработи ядрено оръжие, че програмата им е мирна“.

Британският външен министър Уилям Хейг добави, че различия означават, че „не е вероятно да се постигне споразумение днес“.

Френският външен министър Лоран Фабиус заяви, че ако до другата неделя не се постигне споразумение „или ще удължим срока и или за съжаление няма има перспектива за сделка“.

В интервю за Ал Алам Арачи каза, че „различията бяха намалени“ по „известни“ въпроси и „някои решения бяха предложени“ във финалния кръг преговори, започнали на 3 юли.

По основните различия обаче „все още не е ясно дали ще успеем“, каза той.

Министърът на външните работи на Иран, Джавад Зариф смята, че е възможно постигане на споразумение по ядрената програма на страната с шестте страни-преговарящи /постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия/, съобщи самият той в Туитър.

„Можем да напишем история до 20 юли, доверието трябва да е взаимно, за споразумение трябва да се отчетат становищата на всички страни“, пише Зариф.

fallback
Още от Свят
fallback