Предсрочни избори в Словения

13.07.2014 | 09:45
Предсрочни избори в Словения

В Словения започнаха предсрочните изборите, които ще формират четвъртото правителство след 2008, които вероятно ще покажат доверие към ново лице в политиката.

Партията на преподавателя по право Миро Церар се очаква да вземе 34,5%, а Словенската демократическа партия на бившия премиер Янез Янша може да остане втори с 25,5%, според последните проучвания от 9 юли на Epicenter, публикувано от частната телевизия Planet TV.

Новата партия на премиера Аленка Братушек може да спечели 4%.

Изборите бяха насрочени след като Братушек подаде оставка през май заради липса на подкрепа на приватизация.

Избирателните секции отвориха в 07:00 в неделя и затварят в 19:00ч. местно време, а резултатите от екзитпола се очакват веднага след това по обществената телевизия TV Slovenia и Pop TV, съобщава Bloomberg. Официалните резултати може да се обявят по-късно вечерта.

Преди да подаде оставка, Братушек обяви програма за икономии, която трябваше да помогне на страната да стабилизира финансите си, след като спаси банките, за да избегне прибягването до спасителен план, както в Гърция и Кипър.

Ако Церар спечели, вероятно ще се обедини с две по-малки партии, като по-скоро ще повиши данъците, отколкото да повиши публичните разходи, смята нюйоркският институт Eurasia Group.

„Лявоцентриство правителство е най-вероятният сценарий“, каза анализаторът Цвета Петрова на 8 юли, цитирана от Bloomberg. „Фискалната траектория и перспективата за реформи, особено приватизацията и съкращенията в обществения сектор ще пострадат в резултат на това“, каза тя.