Финансовият министър на Сърбия подаде оставка

13.07.2014 | 09:26
Финансовият министър на Сърбия подаде оставка

Финансовият министър на Сърбия Лазар Кръстич подаде оставка.

Причината – неразбирателство с премиера на страната Александър Вучич относно провеждането на икономически реформи в страната.

Кръстич имаше намерение да инициира строги мерки за икономии, сред които намаляване на пенсиите с 25% и редуциране на заплатите в публичния сектор с 20 на сто. Сръбският премиер обаче не иска да избързва с подобни ходове

След само два месеца във финансовото министерство, Кръстич напуска поста.

„Вярвам, че затягането на коланите трябва да се предприеме веднага, за да спасим икономиката си“, обяви Кръстич и обясни, че премиерът на страната има друго виждане за темпото на реформи.

Вучич отговори, че в момента няма как да приеме толкова драстично намаляване на пенсиите.

Очаква се Сърбия да запише рекорден бюджетен дефицит от 8% тази година.

Прогнозите за икономически растеж се ограничават до 1%. Заради тежките наводнения от месец май обаче е възможно до такъв да не се стигне.

Пенсиите и заплатите в публичния сектор са голямо бреме за сръбския бюджет, който се равнява на около 8 млрд. евро. При население от 7,2 млн. души, пенсионерите са 1,7 мл, а държавните служители 700 хил.

Повече от 20% от работната сила е без работа, а много от хората, които все пак имат препитание получават средна заплата от 350 евро.