fallback

Министри от ЕС, Русия и Украйна се срещат в Брюксел

На тристранната среща ще се обсъдят мерките, които Киев трябва да изпълни, за да стане страна-член на Общността

11.07.2014 | 07:15 Автор: Ирина Георгиева

Консултациите между Русия, ЕС и Украйна по споразумението за асоцииране започват днес на 11 юли. На тристранната среща в Брюксел министрите ще обсъдят прилагането на мерките, които Киев трябва да изпълни, за да стане страна-член на Общността.

Руската и европейската страна са на противоположни позиции относно влиянието на асоциирането, поради което самите преговори могат да не доведат до кой знае какъв резултат.

Русия ще бъде представлявана от министъра на икономиката Алексей Улюкаев. В Брюксел той ще се срещне с украинския външен министър Павло Климкин и еврокомисаря по търговията Карл де Гухт.

Това ще е първата тристранна среща на министри по споразумението за асоцииране. Досега консултациите се водеха на ниво експерти.

През почивните дни се прогнозира засилване на активността както от страна на украинската армия, така и от страна на проруските сепаратисти. От Киев съобщават, че в пограничната територия на Русия са се появили войски.

Командващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав каза, че „Руската армия отново събира войската край границата” с Украйна.

Вчера на 10 юли съветът за национална сигурност и отбрана в Киев официално заяви за нарушаване на границата от шест руски хеликоптера, който навлезли на 4 км в украинската територия. След връщането им в Русия украински граничари открили „подготвени минометни позиции и предмети за военни амуниции”.

Военните смятат полетите за разузнавателни. И допускат, че се провежда подготовка за въвеждането на територията на Украйна на руски сили.

 

fallback
Още от Свят
fallback