fallback

Меркел изгони топ шпионин от САЩ

10.07.2014 | 20:59

 

Германия съобщи на шефа на бюрото на ЦРУ в Берлин, че трябва да напусне страна на 10 юли, съобщи Ройтерс.

Германските власти обясниха, че са взели решението след проведено разследване на дейността на американското разузнаване на територията на страната.

На 10 юли стана ясно, че Берлин подозира сътрудника на Министерството на отбраната на САЩ в шпионаж в полза на своята страна. На 4 юли бе арестуван друг заподозрян, 31-годишен служител на отдела по външно разузнаване.

Скандалът смрази отношенията между Берлин и Вашингтон до нива, непознати от времето, когато предшественикът на Меркел се противопостави на водената от САЩ офанзива в Ирак през 2003, коментира Ройтерс.

До него се стигна след като самата Меркел, която е израсла в бившата Източна Германия, се оказа сред хилядите свои съграждани, чиито мобилни телефони са били подслушвани от американски агенти.

„Шпионажът на съюзници.. е загуба на време“, заяви канцлерът. „Имаме толкова много проблеми, че би трябвало да се насочим към важните неща“, каза тя.

Говорителят на канцлера съобщи, че молбата към висшия американски представител от посолството в Берлин е била отправена в отговор на въпросите, повдигнати в последните месеци за дейността на разузнаването на САЩ в Германия и на разследване, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Агенцията цитира неназован американски правителствен представител, според когото официалният представител е шефът на берлинското бюро на ЦРУ. Германски източник е заявил за Ройтерс, че човекът може да бъде експулсиран, ако не напусне страната доброволно.

Експерти твърдят, че преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ, Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции може да пострада. Берлин може да постави по-тежки условия в области като защита на личните данни – стара тревога на Германия след злоупотребите на нацистите и източногерманската тайна полиция.

Според Джон Корнблум, бивш посланик на САЩ в Германия германците казват на американците: „Искаме да продължим да работим в тясно сътрудничество, но вие ни притиснахте твърде много и ни принудихте да реагираме“.

„След разкритията за Националната агенция по сигурността на САЩ /NSA/ миналата година, въпросът с американския шпионаж стана изключително болна тема в Германия“, каза за Ройтерс Карен Донфрайд, президент на фонда Маршал в САЩ, насърчаващ американско-европейските връзки.

Американските власти нямат намерение да коментират съобщенията за действията на разузнаването си в Германия, за да не поставят под заплаха сътрудниците си и своите интереси, заяви пред журналисти говорителят на Белия дом, Джош Ърнест.

fallback
Още от Свят
fallback