Ракетните обстрели между Израел и палестинските територии не спират

Няма данни жертви, пострадали и за нанесени сериозни щети

10.07.2014 | 07:22 Редактор: Ирина Георгиева
Ракетните обстрели между Израел и палестинските територии не спират

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради вълната насилие в сектора Газа, Южен Израел и Западния бряг.

„Срещнах се с председателя на Съвета за сигурност на ООН днес и поисках извънредно заседание на съвета за сигурност, по възможност утре“, съобщи Бан Ки Мун.

Той каза още, че е разговарял в сряда цял ден с държавния секретар на САЩ Джон Кери, палестинския президент Махмуд Абас, с израелския премиер Бенямин Нетаняху, с президента на Египет Ас Сиси и други лидери от региона.

Израел продължи наказателните операции в Газа за трети пореден ден в четвъртък, съобщава Ройтерс, цитирайки палестински официални лица. Осемчленно семейство е загинало при въздушните удари в Хан Юнис в отговор на изстреляните от Газа ракети срещу Израел. Израелската армия каза, че е станала грешка, съобщи Хаарец.

72 палестинци бяха убити в новата вълна от насилие, според Ал Джазира, над 50 от тях – цивилни, съобщават палестинските медицински власти.

Израел обясни, че офанзивата се провежда с  цел спиране на ракетите от Газа по израелски градове. Над 200 са били изстреляни в кампанията, без да нанесат големи поражения, но достигнали далеч на север до финансовия център на Израел, Тел Авив дори до Хайфа.


Сблъсъците между палестинци и израелци продължиха и тази нощ. Ракети изстреляни от ивицата Газа срещу територията на Израел, са паднали в близост до атомна централа. Ракетите са били 3 като едната е прихваната от противоракетна система „Железен купол". Няма данни жертви, пострадали и за нанесени сериозни щети.

По-рано бе съобщено, че повече от 225 ракети са били изстреляни по Израел от началото на операцията "Защитно острие", която започна в понеделник (7 юли) късно вечерта. От тях 40 ракети са прихванати от „Железен купол".

Военните са прихванали ракети над Тел Авив, включително и в района на летището "Бен Гурион".

От своя страна израелската армия е ударила над 160 цели в Газа тази нощ. Унищожени са жилища на регионални командири на „Хамас“.

Палестинските власти обявиха, че най-малко 23 души са убити в Газа след въздушни удари на Израел в района, а над 100 са ранени. Според палестинска информационна агенция са убити повече от 30 палестинци, включително 13 деца.

Междувременно палестинският лидер Махмуд Абас призова международната общност умиротворяване на ситуацията. По думите му, ударите допълнително ескалират напрежението и призова да бъдат прекратени. Той поиска международната общност да се намеси, призив бе отправен и към арабските лидери за натиск над Израел.