fallback

Папа Франциск реформира Банката на Ватикана

Промените са част от амбициозния план на папа Франциск да изкорени корупцията и да въведе повече прозрачност

09.07.2014 | 12:00 Автор: Ирина Георгиева

Римокатолическата църква обявява радикална реформа на своята банка, известна още като Институт за вероизповеданията. Промените са част от амбициозния план на папа Франциск да изкорени корупцията и да въведе повече прозрачност във финансовите операции на най-старата корпорация в света.

До края на деня (9 юли) се очаква президентът на банката на Ватикана, Ернст фон Фрайбург да се оттегли от поста си. Интересен факт е, че мястото му ще заеме Жан-Батист Франсю, френски бизнесмен. Папа Франциск уволни целия финансов отдел, който се занимава с информацията за стопанската дейност на Ватикана.

Службата беше създадена още през 2010 г. от папа Бенедикт XVI с цел по-ефективна борба срещу прането на пари от името на Светия престол.

Предстоящата реформа на Банката на Ватикана предвижда тя да престане да се занимава с всички инвестиционни операции и да се концентрира върху финансовото обслужване и консултации за монашеските ордени.

Вчера (8 юли) институцията регистрира спад в печалбите си. Счетоводните баланси за миналата година показват, че нетните приходи са намалели почти 30 пъти от 87 млн на 2 млн. евро. С това обаче финансовите сътресения за центъра на Римокатолическата църква не свършват. Последният скандал е свързан с паричен превод в размер на 15 млн. от един кардиналите към голямо италианско филмово студио, а властите в Рим разследват причините за поведението на висшия духовник.

Злите езици говорят, че съществува таен доклад, който разкрива истинските мащаби  на проблемите във Ватикана. И  именно заради потресаващия докемнт Бенедикт ХVI просто се е предал и е решил да се оттегли.

 

fallback
Още от Свят
fallback