Папа Франциск реформира Банката на Ватикана

Промените са част от амбициозния план на папа Франциск да изкорени корупцията и да въведе повече прозрачност

09.07.2014 | 12:00 Редактор:
Папа Франциск реформира Банката на Ватикана
Папа Франциск реформира Банката на Ватикана

Римокатолическата църква обявява радикална реформа на своята банка, известна още като Институт за вероизповеданията. Промените са част от амбициозния план на папа Франциск да изкорени корупцията и да въведе повече прозрачност във финансовите операции на най-старата корпорация в света.

До края на деня (9 юли) се очаква президентът на банката на Ватикана, Ернст фон Фрайбург да се оттегли от поста си. Интересен факт е, че мястото му ще заеме Жан-Батист Франсю, френски бизнесмен. Папа Франциск уволни целия финансов отдел, който се занимава с информацията за стопанската дейност на Ватикана.

Службата беше създадена още през 2010 г. от папа Бенедикт XVI с цел по-ефективна борба срещу прането на пари от името на Светия престол.

Предстоящата реформа на Банката на Ватикана предвижда тя да престане да се занимава с всички инвестиционни операции и да се концентрира върху финансовото обслужване и консултации за монашеските ордени.

Вчера (8 юли) институцията регистрира спад в печалбите си. Счетоводните баланси за миналата година показват, че нетните приходи са намалели почти 30 пъти от 87 млн на 2 млн. евро. С това обаче финансовите сътресения за центъра на Римокатолическата църква не свършват. Последният скандал е свързан с паричен превод в размер на 15 млн. от един кардиналите към голямо италианско филмово студио, а властите в Рим разследват причините за поведението на висшия духовник.

Злите езици говорят, че съществува таен доклад, който разкрива истинските мащаби  на проблемите във Ватикана. И  именно заради потресаващия докемнт Бенедикт ХVI просто се е предал и е решил да се оттегли.