Палестина свиква извънредно заседание

Израел се готви за сухопътна операция

09.07.2014 | 08:46 Редактор: Ирина Георгиева
Палестина свиква извънредно заседание

Махмуд Абас свика извънредно заседание на палестинското държавно ръководство в Рамала на Западния бряг. Ще бъде обсъдена израелската операция в ивицата Газа срещу Хамас. Израелските власти се готвят за сухопътна операция. Ракетните удари не секват.

Екстремисти от „Хамас" изстреляха от ивицата Газа ракети срещу градовете Хайфа, Тел Авив и Йерусалим. В Йерусалим са регистрирани три мощни взрива. Бил е подаден сигнал за тревога от сирените на  противовъздушната отбрана.

Израелската армия контратакува с мащабна въздушна операция "Нерушима скала" срещу палестинското радикално движение Хамас в Газа. По непотвърдена информация е убит местен лидер на групировката „Ислямски джихад". Домът му е бил обект на бомбардировки“. 

„Целта ни е да спрем терора срещу нашите граждани", заяви израелски военен източник.

На свой ред палестинският президент Махмуд Абас определи операцията като агресия и хвърли вината за нея върху израелското правителство начело с премиера Бенямин Нетаняху.

На 8 юли израелското военно командване обяви частична мобилизация на 45 000 резервисти "в случай на необходимост“. Страната има  готовност за сухопътна операция срещу ивицата Газа. Операцията ще продължава, докато не спре ракетният обстрел.

Американският президент Барак Обама призова и двете страни в конфликт а да прояват сдържаност и да сложат край на актовете на отмъщение.

ЕС осъди ракетния обстрел срещу Израел от ивицата Газа.