Еврогрупата одобри отпускането на 1 млрд. евро за Гърция

Парите ще бъдат осигурени от Европейския спасителен механизъм

08.07.2014 | 09:30 Редактор: Мариета Иванова
Еврогрупата одобри отпускането на 1 млрд. евро за Гърция

Еврогрупата официално одобри отпускането на един милиард евро финансова помощ на Гърция. Парите ще бъдат осигурени от Европейския спасителен механизъм.   

Решението беше взето, след като южната ни съседка приложи някои от реформите, искани от донорите на страната, се казва в изявление на спасителния фонд на еврозоната. Сумата е част от одобрена през пролетта помощ в размер на 8,3 милиарда евро. Предстои южната ни съседка да получи още един милиард, но при условие, че извърши още няколко реформи до началото на август.

Eврозоната одобри и отпускането на 600 милиона евро за Кипър. До момента островът е получил 5,35 милиарда евро от предвидени общо 9 милиарда евро до 2016 г. Финансовите министри на страните от еврозоната започнаха и дискусии по начини за облекчаване на данъчната тежест върху трудовите възнаграждения. Това според Европейската комисия е едно от средствата за съживяване на растежа и заетостта.

През юни Брюксел публикува конкретни препоръки по отделни държави за икономически и социални реформи. В документа са посочени 11 държави с особено висока данъчна тежест върху заплатите. Сред тях са Франция, Германия, Италия, Испания и Белгия. Данъчната тежест върху труда в страните от еврозоната е една от най-високите в света, се припомня в изявлението след срещата на финансовите министри от еврозоната.