fallback

Американски експерти започнаха унищожаването на химически оръжия от Сирия

Дейността се извършва на борда на американския кораб Cape Ray

08.07.2014 | 09:24 Автор: Мариета Иванова

Американски експерти започнаха да унищожат запасите от химически оръжия от Сирия. Това става на борда на американския кораб Cape Ray, който е специално оборудван. Ако времето е благодаприятно, процесът ще продължи два месеца.

След унищожаването на запасите, останалите химически продукти ще бъдат изпратени във Финландия и Германия за окончателно неутрализиране. За около 60 дни ще бъдат унищожени около 600 тона смъртоносни вещества, сред тях - иприт, зарин и компоненти за нервопаралитичен газ. Според предварително одобрения план, най-опасните химикали трябваше да бъдат извадени от Сирия преди края на 2013 година, но поради бушуващата в страната гражданска война Организацията за забрана на химическите оръжия не беше в състояние да го направи по график. Въпреки опасенията, че Сирия няма да бъде в състояние да премахне 100% от химическите оръжия до 30 юни, на 23-и беше потвърдено, че Дамаск е предал целия си арсенал.

Преди година Сирия прие план за премахване на химическите си оръжия след предполагаемото нападение с химически газове от страна на режима на Башар Асад, което отне живота на близо 1500 цивилни, включително жени и деца.

 

fallback
Още от Свят
fallback