Американски експерти започнаха унищожаването на химически оръжия от Сирия

Дейността се извършва на борда на американския кораб Cape Ray

08.07.2014 | 09:24 Редактор: Мариета Иванова
Американски експерти започнаха унищожаването на химически оръжия от Сирия

Американски експерти започнаха да унищожат запасите от химически оръжия от Сирия. Това става на борда на американския кораб Cape Ray, който е специално оборудван. Ако времето е благодаприятно, процесът ще продължи два месеца.

След унищожаването на запасите, останалите химически продукти ще бъдат изпратени във Финландия и Германия за окончателно неутрализиране. За около 60 дни ще бъдат унищожени около 600 тона смъртоносни вещества, сред тях - иприт, зарин и компоненти за нервопаралитичен газ. Според предварително одобрения план, най-опасните химикали трябваше да бъдат извадени от Сирия преди края на 2013 година, но поради бушуващата в страната гражданска война Организацията за забрана на химическите оръжия не беше в състояние да го направи по график. Въпреки опасенията, че Сирия няма да бъде в състояние да премахне 100% от химическите оръжия до 30 юни, на 23-и беше потвърдено, че Дамаск е предал целия си арсенал.

Преди година Сирия прие план за премахване на химическите си оръжия след предполагаемото нападение с химически газове от страна на режима на Башар Асад, което отне живота на близо 1500 цивилни, включително жени и деца.