fallback

Украинската армия води сражения в Луганск (обновена)

Над града кръжат военни самолети, активни са няколко пожара, а хората са в паника

07.07.2014 | 17:16 Автор: Ирина Георгиева

Украинската армия води сражения в Луганск, след като през последните два дни военните изтласкаха сепаратистите от Славянск и си върнаха контрола на още два града. Над Луганск кръжат военни самолети, активни са няколко пожара, а хората са в паника.

Действията на военните в Славянск се ограничават до въздушни удари. Гражданите се притесняват от кръвопролития и търсят убежище в мазетата на жилищните сгради. Те дори инициираха подписа, адресирана лично до генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун с молба да се намеси и да спре войната.

Сепаратистите все още контролират административните сгради в Луганск, заобиколени с барикади и укрепления.

Украинският президент Петро Порошенко обяви тази нощ, че е далеч от еуфорията, въпреки възвръщането на контрола от страна на властите на Славянск и други големи градове.

„Сепаратистите се прегрупират и все още имат силни позиции в определемни райони“, коментира украинският държавен глава.

Военните съобщиха, че са открили голям склад за оръжия, оставени от сепаратистите в Славянск. Той е разположен в църква. Намереният арсенал, натоварен в два камиона, варира от стари съветски противопехотни мини до модерни системи за въздушна защита.

Междувременно най-богатият украинец, милиардерът Ринат Ахметов направи остри коментари по отношение и на двете страни – властите и сепаратистите. Ахметов, който дава работа на 300 хил. души в Донбас и притежава състояние за над 11 млрд. долара, настоява за край на бомбардировките в източна Украйна, тъй като скоро Донбас ще бъде на практика унищожен.

fallback
Още от Свят
fallback