fallback

Еврогрупата заседава на 7 юли с две основни задачи

Първата е официалното отпускане на транша от 1 млрд. евро за Гърция, а втората задача е обсъждане на индивидуалните за всяка страна препоръки от Еврокомисията

07.07.2014 | 09:18 Автор: Ирина Георгиева

Еврогрупата заседава днес на 7 юли с две основни задачи. Първата е официалното отпускане на транша от 1 млрд. евро за Гърция, за който финансовите министри на страните от валутния съюз се договориха на 3 юли. Втората задача касае обсъждане на индивидуалните за всяка страна препоръки от Еврокомисията за засилване на икономическия растеж и стабилност.

Траншът за Гърция от 1 млрд. евро е част от заем в размер на 8,3 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност. Страни от Еврозоната държат повече от 80% от гръцкия публичен дълг от 319 млрд. евро.

Тези дни за Гърция заминава делегация от експерти, които да подготвят основите на поредния доклад за напредъка на Гърция в изпълнението на реформите, част от условията по спасителната програма.

11 държави от Еврозоната са обект на индивидуални препоръки за подобряване на икономиките им. Фокусът ще попадне върху това как да бъдат намалени данъците на компаниите, за да се повиши заетостта.

Финансовите министри очакват да чуят и доклад за предстоящите стрес-тестове на банките в Еврозоната и развитието на процеса по оценка на активите им. 

 

fallback
Още от Свят
fallback