fallback

Безработицата е основният проблем за гърците

Дълговете на потребителите на държавната електрическа компания отдавна надхвърлиха милиард и 200 милиона евро

06.07.2014 | 14:20 Автор: Ирина Георгиева

Няколко години след началото на реформите в Гърция и мерките за възраждане на гръцката икономика, жителите на южната ни съседка са раздвоени за бъдещето на страната си. Някои приветстват промените, други са недоволни и обвиняват управляващите в корупция. 

Въпреки че, Гърция значително подобри състояние на публичните си финанси и износът значително нарасна, най-голямото предизвикателство остава безработицата, която е около 25%. 

Под натиска на ЕС през последната година усилията на правителството доведе до фискален излишък от 1% от БВП, което не се случвало от десетилетия. Хората настояват обаче за по-високи доходи. Повече от 90% от гърците заявяват, че доходите им от началото на кризата са паднали с близо 40 на сто. Финансови проблеми и безработицата е голяма и в Солун. 

Няма еднозначни мнения за това дали да бъде продаден 30% от капитала на държавната електрическа компания. Дълговете на потребителите на държавната електрическа компания отдавна надхвърлиха милиард и 200 милиона евро. Въпреки че цената на тока в Гърция е далеч по-ниска от средната за Европа, 40 на сто от хората не могат да плащат сметките си навреме. В момента цените на тока в Гърция се определят в зависимост от потреблението.

Подробности - в репортажа на Кремена Кръстева и оператора Димитър Розов.

 

fallback
Още от Свят
fallback