fallback

Ангела Меркел на посещение в Китай

Фокусът на визитата й е насочен към търговските и бизнес отношения между двете държави

06.07.2014 | 12:40 Автор: Ирина Георгиева

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на тридневно посещение в Китай. Тя ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин и премиера на страната Ли Къцян. Фокусът на визитата й е насочен към търговските и бизнес отношения между двете държави.

Ангела Меркел пристигна в Китай с голяма бизнес делегация. Посещението на германския канцлер в Поднебесната империя е седмо откакто тя зае поста през 2005 година.

Анализатори коментират, че китайският пазар е особено важен за Германия. Пекин гледа на Берлин пък като на доставчик на машини и автомобили за увеличаващата средна класа.

Очаква се Меркел да подпише и редици двустранни споразумения.

Китай е вторият най-голям експортен пазар за Германия извън Европа и след САЩ. Само за миналата година Германия е продала на Поднебесната империя стоки на стойност 67 млрд. евро, а вносът от Китай е достигнал рекордната сума от 73 млрд. евро.

Световната банка отбелязва, че темповете на растеж на Китай са забележителни и не е изключено тази година азиатската държава да се превърне във водещата икономическа сила, ако се измерва общата покупателна стойност.

Политическите анализатори не изключват и възможността по време на посещението на Ангела Меркел в Китай да бъде засегната темата за кризата в Украйна. 

 

fallback
Още от Свят
fallback