fallback

Петролните запаси ще стигнат за още 53 години

Под повърхността на земята са останали повече от милиард и половина барела от черното злато

06.07.2014 | 12:21 Автор: Ирина Георгиева

Земята разполага със запаси от петрол за още 53 години, показва проучване на британската петролна компания British Petroleum. Под повърхността на земята са останали повече от милиард и половина барела от черното злато, което е с 1,1% повече от проучване, направено през миналата година.

От британския петролен гигант British Petroleum уточняват, че по-оптимистичната прогноза от тази досега се дължи  на възможността за хоризонтално сондиране в САЩ. По този начин от залежите могат да бъдат добити общо 44.2 млрд. барела петрол или с 26% повече, отколкото се смяташе досега. 

Експертите обаче казват,че това все пак е само една прогноза. По думите им има голяма вероятност черното злато да не бъде изчерпано за този период, защото под повърхността на земята има много неоткрити залежи. Специалистите не изключват и възможността да бъде открита и нова, по-добра и по-екологична алтернатива на петрола. 

САЩ са най-големият производител на черното злато в света през тази година. Отвъд океана се добиват дневно над 11 млн. барела. В Русия добивът възлиза на 10,53 млн. барела, а в саудутска Арабия – 9, 45 млн. барела дневно.

 

 
fallback
Още от Свят
fallback