Петролните запаси ще стигнат за още 53 години

Под повърхността на земята са останали повече от милиард и половина барела от черното злато

06.07.2014 | 12:21 Редактор: Ирина Георгиева
Петролните запаси ще стигнат за още 53 години

Земята разполага със запаси от петрол за още 53 години, показва проучване на британската петролна компания British Petroleum. Под повърхността на земята са останали повече от милиард и половина барела от черното злато, което е с 1,1% повече от проучване, направено през миналата година.

От британския петролен гигант British Petroleum уточняват, че по-оптимистичната прогноза от тази досега се дължи  на възможността за хоризонтално сондиране в САЩ. По този начин от залежите могат да бъдат добити общо 44.2 млрд. барела петрол или с 26% повече, отколкото се смяташе досега. 

Експертите обаче казват,че това все пак е само една прогноза. По думите им има голяма вероятност черното злато да не бъде изчерпано за този период, защото под повърхността на земята има много неоткрити залежи. Специалистите не изключват и възможността да бъде открита и нова, по-добра и по-екологична алтернатива на петрола. 

САЩ са най-големият производител на черното злато в света през тази година. Отвъд океана се добиват дневно над 11 млн. барела. В Русия добивът възлиза на 10,53 млн. барела, а в саудутска Арабия – 9, 45 млн. барела дневно.