fallback

Украинските сили за сигурност си върнаха контрола над Краматорск

Порошенко заяви, че контратерористичната операция в източните региони ще продължат

06.07.2014 | 09:19 Автор: Ирина Георгиева

Украинските сили за сигурност си възвърнаха държания от сепаратистите град Краматорск и са издигнали украинския флаг. Президентът на бившата съветска република заяви, че контратерористичната операция в източните региони ще продължат, тъй като ситуацията е много сложна и има много и има още много изпитания.

Конвой от 20 военни превозни средства със сепаратисти е напуснал източноукраинския град Краматорск. Вчера на 5 юли правителствените сили си върнаха контрола и върху Славянск. Украинската армия е унищожила два танка на сепаратистите в района на летището в Луганск. Ударите срещу бронираната техника са предизвикани след като проруските сепаратисти са се опитали да обстрелват района на летището, който е бил зает от украинските сили за сигурност.

През седмицата Киев си възвърна и други територии в Донецк и Луганск, но Славянск беше смятан за ключова точка.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че превземането на градовете е повратна точка в три месечния конфликт. По думите му това не е тотална победа, но това е събитие от огромно символично значение. Порошенко подчерта, че операциите ще продължат до пълното освобождаване на Донецка и Луганска област. Той акцентира върху това, че събитията от последните дни показват обосноваността и целесъобразността на мирния план.

Украинският държавен глава обеща да бъде оказана помощ на жителите на Славянск и съобщи, че е подписал указ за награждаване на военните, отличили се в антитерористичната операция край Славянск.

Междувременно представители на ЕС и украинското правителство ще се срещнат на 8 юли в Брюксел, за да обсъдят международната помощ за бившата съветска република. 

 

fallback
Още от Свят
fallback