65% от французите не искат Никола Саркози отново да се кандидатира за президент

Много анализатори смятат, че негативните настроения са резултат от обвиненията в корупция и търговия с влияние

05.07.2014 | 16:57 Редактор: Мариета Иванова
65% от французите не искат Никола Саркози отново да се кандидатира за президент

65% от французите не искат бившия френски президент Никола Саркози отново да се кандидатира за поста през 2017 година, сочи проучване. Анализатори коментират, че до голяма степен причината за негативния вот са обвиненията за корупция и търговия с влияние, заради които Саркози е подложен на официално разследване.

Проучването показва, че ако 70% от запитаните споделят мнението, че Никола Саркози ще се кандидатира отново за поста президент на страната, то 65% няма да го подкрепят, 33 на сто одобряват идеята, а 2% не са отговорили. Идеята за неговото завръщане е отхвърлена масово и от симпатизантите на левицата – 94%. 62 на сто от привържениците на десницата са „за” неговото преизбиране.

Саркози може винаги да намери утеха и сред привържениците на партията му „Съюз за народно движение”. 78 на сто биха искали той отново да застане начело на държавата.

Според анализатори резултатите от проучването до голяма степен са продиктувани и от безпрецедентния случай около Никола Саркози. По-рано тази седмица след повече от 15 часа разпит в следствието в Нантер срещу бившия френски президент бяха повдигнати обвинения в търговия с влияние, корупция и облагодетелстване от нарушаване на професионална тайна. Това е вторият случай, в който се повдигат обвинения и започва официално разследване на бившия  президент във Франция, припомнят световните агенции.