Макрон осъди кланетата в Украйна: Има доказателства за военни престъпления

Посещението на европейските лидери се разглежда като опит за възстановяване на отношенията с президента Зеленски

16.06.2022 | 16:23 Редактор: Теодора Патронова
Макрон осъди кланетата в Украйна: Има доказателства за военни престъпления

След като пристигнаха в украинската столица, заобиколени от охрана, лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния се запознаха с разрушенията в град Ирпин. Посещението на лидерите на Германия и Италия ще включва и среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Френският президент Еманюел Макрон осъди "варварството" на руските войници при обиколката си на опустошения от войната град близо до Киев и заяви, че има доказателства за военни престъпления. Той осъди "кланетата", извършени от руските сили.

Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги пристигнаха в Киев в четвъртък сутринта под звуците на сирени за въздушно нападение и бяха посрещнати от румънския президент Клаус Йоханис, съобщи БГНЕС.

На излизане от един хотел френският лидер сложи ръка на сърцето си и каза: "Искам да покажа възхищението си от украинския народ."

"Това е послание за европейско единство за украинския народ, подкрепа сега и в бъдеще, защото следващите седмици ще бъдат много трудни", каза още г-н Макрон.

Посещението на европейските лидери се разглежда като опит за възстановяване на отношенията с президента Зеленски на фона на надеждите в някои среди, че то може да отбележи повратна точка и да отвори пътя към значителни нови доставки на оръжие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК