fallback

Българите се страхуват от икономическите последствия от войната, в ЕС - от използването на ядрено оръжие

59% от европейците застават зад действията на правителствата си, 34% е подкрепата на българите

15.06.2022 | 16:52 Автор: Елеонора Танева

Мнозинството от българите вижда заплаха за България и за ЕС от войната в Украйна. Това показват  данните от проучване, представено от Европейската комисия.

Според 68% от анкетираните войната е заплаха за нашата страна, както и за ЕС (70 на сто). А 26 на сто и 22 на сто не са съгласни с тези виждания. В ЕС 8% са на мнение, че европейската подкрепа за Украйна цели защита на европейските ценности, но това мнение у нас подкрепят 53% от участниците в допитването.

Мненията в България са разделени поравно в отговора на въпроса за реакцията на ЕС срещу войната - 45% подкрепят и още толкова не подкрепят европейските действия. В ЕС подкрепата е 59 на сто, показват данните.

Мнозинството европейци застават зад действията на своите правителства, свързани с войната (59 на сто), докато в България доволните са 34 на сто, а недоволните - 57 на сто.

Повечето българи (67 на сто) и европейци (81 на сто) се изказват за обща европейска отбранителна политика, за увеличаване на съвместните действия и за повече отбранителни разходи.

Най-чувствително е разминаването в мненията на българите и на останалите в ЕС по въпросите за въведените срещу Русия санкции и за оръжейните доставки за Украйна. В ЕС 80 на сто подкрепят санкциите (44 на сто у нас), 70 на сто са "за" забраната на достъпа до руски медии (33 на сто у нас) и въоръжаването на Украйна (30 на сто у нас), информира БТА.

39% от българите се страхуват от икономическите последици от войната, докато в ЕС сходен дял отговори очертават опасения от ядрена война или от разширяването на фронта в Европа.

Мнозинството в ЕС (87 на сто) и у нас (61 на сто) изразява подкрепа за намерението ЕС да се откъсне от зависимостта си от внос на руски енергоносители. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback