fallback

ООН съобщи за използване на противопехотни мини в Източна Украйна

От правозащитната организация отбелязват още, че в броят на жертвите се увеличава с възобновяването на силовите операции

04.07.2014 | 15:38 Автор: Мариета Иванова

Върховният комисар на ООН по правата на човека съобщи за използване на противопехотни мини по време на конфликта между военнослужещите и опълченците в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

„Получихме доклад за използването на противопехотни мини, които по получените данни, са причинили смъртта на трима души, а няколко други са били ранени,“ заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Наванетхем Пилей, позовавайки се на информация от наблюдателната мисия на световната организация в страната.

От информацията не става ясно коя от страните е използвала противопехотните мини. От правозащитната организация отбелязват още, че  броят на жертвите се увеличава с възобновяването на силовите операции.

„Получихме многобройни тревожни съобщения за смъртни случаи в Донецка и Луганска области, включително и за убийството на петгодишно момиче в резултат на активизираните операции по обезпечаване на безопасността след края на примирието в понеделник“, коментира  Пилей.

Още по темата

Украйна реши да не удължава примирието в източната част на страната и се готви да възстанови контрола над размирните провинции, съобщи на 1 юли Bloomberg.

Порошенко отказа да удължи за втори път примирието, посочвайки общо над 100 нарушения от проруските бойци на обявеното спиране на огъня, според съобщение на сайта на президента.

fallback
Още от Свят
fallback