ООН съобщи за използване на противопехотни мини в Източна Украйна

От правозащитната организация отбелязват още, че в броят на жертвите се увеличава с възобновяването на силовите операции

04.07.2014 | 15:38 Редактор: Мариета Иванова
ООН съобщи за използване на противопехотни мини в Източна Украйна

Върховният комисар на ООН по правата на човека съобщи за използване на противопехотни мини по време на конфликта между военнослужещите и опълченците в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

„Получихме доклад за използването на противопехотни мини, които по получените данни, са причинили смъртта на трима души, а няколко други са били ранени,“ заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Наванетхем Пилей, позовавайки се на информация от наблюдателната мисия на световната организация в страната.

От информацията не става ясно коя от страните е използвала противопехотните мини.
От правозащитната организация отбелязват още, че  броят на жертвите се увеличава с възобновяването на силовите операции.

„Получихме многобройни тревожни съобщения за смъртни случаи в Донецка и Луганска области, включително и за убийството на петгодишно момиче в резултат на активизираните операции по обезпечаване на безопасността след края на примирието в понеделник“, коментира  Пилей.

Още по темата

Украйна реши да не удължава примирието в източната част на страната и се готви да възстанови контрола над размирните провинции, съобщи на 1 юли Bloomberg.

Порошенко отказа да удължи за втори път примирието, посочвайки общо над 100 нарушения от проруските бойци на обявеното спиране на огъня, според съобщение на сайта на президента.