Северодонецк вече е напълно откъснат, войниците трябва да се предадат или да умрат

Ад в съседния Лисичанск, подложен на мощни бомбардировки

14.06.2022 | 13:54 Редактор: Жаклина Иванова

Ключовият град за съдбата на Донбас - Северодонецк, вече е напълно отделен от Украйна. Всички мостове към него са разрушени. Украинските военни там трябва да се предадат или да умрат.

Евакуацията на цивилни и нови подкрепления, които да се влеят в защитата на Северодонецк, вече са невъзможни. Хуманитарните доставки са прекратени. Руснаците контролират 70% от територията на града.

"Цивилните, които остават в града, оцеляват при изключително трудни условия. Около 500 цивилни остават на територията на химическия завод "Азот", от които 40 са деца", каза областният управител на Луганска област Сергий Гайдай.

Индустриалната зона е подложена на тежки бомбардировки от руските сили. Като Ад описа областният управител ситуацията в съседния Лисичанск, където бомбардировките били толкова мощни, че хората вече не могат да стоят и в убежища.

"Боеприпасът падна до нас. По стената се виждат осколките, но ние още стоим тук. Веднъж прозорецът падна върху нас след бомбардировка", сподели жител.

Ако и Лисичанск падне, това ще даде на Москва контрол над цялата Луганска област. Сраженията за украинския град Северодонецк продължават.

"Боевете в Донбас ще влязат във военната история като едни от най-жестоките битки в Европа. Украинската армия и нашето разузнаване, въпреки всичко надминават тактически руските военни. Това става независимо от факта, че руснаците имат значително преимущество - като количество техника и особено в артилерийски системи", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори целта на Москва - да се отбраняват признатите само от Русия сепаратистки народни републики в Луганск и Донецк.

А Харков, който преди седмици обяви победа, отново е под обстрел.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 0
ЧОЧИ
преди 2 години
КАЗАНО Е ИЛИ СЕ ПРЕДАВАТ ИЛИ ЗАГИВАТ Сигнализирай за неуместен коментар