fallback

Зеленски: Битката за Северодонецк е ужасяваща, боевете в Донбас са сред най-жестоките в Европа

Невъзможно е вече да се осъществяват хуманитарни доставки в града

14.06.2022 | 08:36 Автор: Ваня Кузманова

Сраженията за украинския град Северодонецк продължават. Цивилните, които остават в града, оцеляват при изключително трудни условия, заяви областният управител.

Президентът на страната Володимир Зеленски нарече битката за града "просто ужасяваща". И трите моста, водещи към Северодонецк, са разрушени, каза управителят на Луганска област Сергий Гайдай. Невъзможно е вече да се осъществяват и хуманитарни доставки в града.

Достъпът на украинските военни е възможен, но силно ограничен. Според Гайдай, Русия все още няма пълен контрол над града.

Във видеообръщението си тази нощ Зеленски заяви, че цената на битката за Донбас е много висока и страшна.

"В боевете в Донбас, които ще влязат във военната история като една от най-жестоките битки в Европа, украинската армия и нашето разузнаване въпреки всичко надминават тактически руските военни. И това става независимо от това, че руснаците имат значително преимущество, като количество техника и особено в артилерийски системи."

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира изявлението на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, който обяви, че е необходима допълнителна помощ от Русия. Песков посочи, че по принцип главната цел на т.нар. специална военна операция в Украйна била да се отбраняват признатите само от Москва сепаратистки народни републики в Луганск и в Донецк, информира БНР.

От своя страна съветникът на председателя на президентската администрация Алексей Арестович заяви, че руската армия отбелязва незначителни успехи в Харковска област, но самият Харков е под обстрел от няколко дни. Арестович подчерта, че няма опасност от наземно настъпление на руските военни към Киев от територията на Сумска или Черниговска област.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback