Кюрдите в Ирак искат референдум за независимост

Междувременно стана ясно, че турските шофьори, които бяха отвлечени от терористите в Ирак се прибраха в родината си

04.07.2014 | 10:18 Редактор: Ирина Георгиева
Кюрдите в Ирак искат референдум за независимост

Лидерите на кюрдите в северен Ирак призоваха за провеждането на референдум, който да определи статута на областта. Автономното кюрдско правителство се надява да получи независимост.

Стотици хора приветстваха предложението на Масуд Барзани пред местния парламент, като скандираха в подкрепа на създаването на независима кюрдска държава. Самият въпрос, който трябва да бъде зададен на жителите на автономната област е дали да бъден запазен статута, който е в момента и правителството в Багдад да е върховният орган или спорните региони населени с кюрди в Ирак да преминат към Кюрдистан.

Премиерът на страната Нури ал-Малики е на точно противоположното мнение. Той отхвърля исканията на кюрдите за референдум и заяви, че спорните смесени региони няма как да бъдат отделени от Ирак и няма да се преговаря за тях. В момента тези области са под контрола на бойците на кюрдите, които воюват срещу бунтовниците от „Ислямска държава в Ирак и Левант“. Областта, която е населена предимно с кюрди е богата на петрол, а град Киркук столицата на региона.

Междувременно стана ясно, че турските шофьори, които бяха отвлечени от терористите в Ирак се прибраха в родината си. 32 – ма души бяха похитени преди 3 седмици, но благодарение на преговорите на турското правителство с лидерите на групировката, те бяха освободени. В момента, обаче още 49 остават в неизвестност.