fallback

Шолц: Украйна и страните от Западните Балкани трябва да бъдат присъединени към ЕС

"Важно е ЕС да изпрати позитивен сигнал към Западните Балкани на фона на войната в Украйна", посочи той

10.06.2022 | 20:02 Автор: Ваня Кузманова

Германският канцлер Олаф Шолц обеща на страните от Западните Балкани помощ за съживяване на процесите по присъединяването им към Европейския съюз. Първата обиколка в региона на избрания през декември канцлер започна от Косово, утре той ще бъде и у нас.

Канцлерът е на дипломатическа совалка на Балканите преди лидерската среща на Евросъюза след две седмици.

В Прищина Шолц заяви, че Косово отдавна изпълнява критериите за визова либерализация и Германия поддържа това становище пред останалите европейски страни, предаде БНР.

Шолц допълни, че в светлината на руското нападение над Украйна е важно Европейският съюз да изпрати позитивен сигнал към страните от Западните Балкани.

"Затова е много важно да дадем знак за надежда и уверение, че този присъединителен процес е желан и възприеман сериозно от Европейския съюз. И че има реален шанс, ако всички се опитат да покрият изискванията", посочи Шолц. 

След началото на войната Украйна поиска ускорено приемане в съюза, на която идея Германия и други страни в съюза се противопоставиха. Днес Шолц заяви, че и Украйна, и страните от Западните Балкани трябва да бъдат присъединени. 

Формалният процес обаче е възпрепятстван и от политическите спорове в региона, включително този между България и Северна Македония.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback